Какво трябва да знаем за храста Лигуструм

Храстът Лигуструм е от семейство маслинови и достига до височина от 1-3 метра. Тук ще поговорим най-вече за Ligustrum Ovalifolium, но съществуват и още няколко вида с различни характеристики. L. Ovalifolium расте на обикновена почва, като цъфти в периода май-юни. Характеризира се с полу-вечнозелени листа. Често е познат като „обикновено птиче грозде“ в някои райони, понеже птичките са силно привлечени от плодчетата му. Клонките му ще образуват гъста мрежа. Самият той е изключително здрав, расте бързо, разклонява се гъсто и регенерира бързо, като същевременно изисква да се подрязва само 2-3 пъти на година. Вирее почти навсякъде и е силно издръжлив, като лесно се приспособява към различни условия.

Наличието на жив плет от лигуструм ще ви позволи да си осигурите красота за градината с лесна поддръжка. Жива ограда от лигуструм изисква малко поливане, но през лятната суша е нужно да внимавате за напояването. Лесно може да се оформи, включително геометрично. Освен това изработката ѝ няма да излезе скъпо. Можете да си осигурите ниска височина, извисяване до човешки ръст или още по-голяма височина, до максимум от 3-4 метра.

Той е основен храст за градински жив плет. Расте красиво и листата му изглеждат лъскави. Важно е да помните, че трябва да пазите децата и животните да не поглъщат листата и плодовете, защото те могат да са токсични, дори фатални.

Кога се засажда лигуструм?

Ако сте решили да потърсите информация за засаждане на лигуструм, ние сме насреща. Препоръчваме ви да го засадите през есента – това е най-доброто време за тази цел. Можете обаче да го засадите и през пролетта, ако сте го закупили в контейнери. През първото лято трябва да се планира редовно поливане на храста.

Лигуструмът ще вирее добре на слънчеви и на частично засенчени места. Ако садите жив плет с лигуструм, нека между растенията има по 80 сантиметра разстояние. Хубаво е да го садите на добре дренирана почва. В случай, че почвата в двора ви е много бедна на хранителни вещества или се характеризира с глинест или каменист състав, на дъното на изкопаните ями можете да насипете по-плодородна почва. Освен това трябва да осигурите пръст за засипване (от самото изкопаване), която да е почистена от боклуци и камъни и да се характеризира с рохкава текстура.

Преди засаждането на лигуструма потопете корените във вода за 24 часа (може да не се прави, ако храстът е свеж). После изрежете стеблата на височина 15 до 20 сантиметра от корените. Подрежете върховете на корените и после поставете растението в яма, която предварително сте изкопали. След това, запазвайки корените в изправено положение, ги закрийте с пръст и ги уплътнете добре. Накрая, полейте обилно с вода.

Размножаването се извършва чрез резници на клонки. Тези резници се взимат в края на лятото и за направата им се избира разрез върху полу-втвърдена дървесина, която тепърва е във фаза на втвърдяване (тоест, тя няма да изглежда кафява). Взимат се клонки с големина от 15 сантиметра и се оставят само 1-2 двойки листа, като долните се премахват. После тези резници се засаждат в специална почва или в смес от торф и речен пясък, като почвата трябва да е леко влажна.

През зимата, както и при студено време в другите сезони, резниците е препоръчително да се държат в оранжерия или на друго място, на което може да се поддържа температура от 5-10 градуса по Целзий.

Когато времето вече не е мразовито, тоест, някъде към средата на май, можете да преместите резниците в саксия. Накрая засаждате, но е препоръчително това да се случи чак през есента.

Как да се грижим за лигуструма?

През пролетта е хубаво да извършите резитба. По това време сокът на храста нараства и ако го подкастрите, той ще придобие повече сила, така че ще расте по-бързо.

Ако обаче искате по-красива визия на храста през лятото, подрежете лигуструма през есента, когато сокът намалява и това ще ви осигури по-бавен растеж.

Помнете, че резитбата е важна за запазване на листата през зимата.

Като цяло, поддръжката е лесна и правилното ѝ изпълняване ще ви осигури чудесен жив плет, на който да се радвате през цялата година.





{START_COUNTER}